Tietoa kilpailemisesta

Kooveen luistelijat kilpailevat sarjansa mukaan joko aluekilpailuissa, kutsukilpailuissa tai valintakilpailuissa / loppukilpailuissa. Luistelijan kilpailusarja määrittyy luistelijan iän ja taitotason mukaan. Kilpailusarjoissa on voimassa STLL testijärjestelmä ja kilpailusarjaan kuuluvien testien läpäiseminen on edellytys kussakin sarjassa kilpailemiseen.

Yksinluistelijoiden kilpasarjat

Tintit
Taitajat (axel – ja ei-axel)
Minit
A/B-Silmut / Aluesilmut
Debytantit / Aluedebytantit
Noviisit / Aluenoviisit / SM-noviisit
Juniorit / Aluejuniorit / SM-juniorit
Seniorit / SM-seniorit

Tintit (alle 9-vuotiaat alkeiskilparyhmä T luistelijat) ja Taitajat (yli 9-vuotiaat harrastekilparyhmän H3 luistelijat) kilpailevat yhteisohjelmalla. Siinä jokaisella luistelijalla on sama musiikki ja perusohjelma, mutta ohjelmaan saa itse valita joitain liuku- tai piruettielementtejä.

Kilparyhmien luistelijoiden kilpailuohjelmat suunnitellaan yksilöllisesti valittuun musiikkiin vuoden tai kahden välein. Mineillä, silmuilla, debytanteilla ja noviiseilla on vapaaohjelma, jonka kesto vaihtelee 2,30 min - 3 min kilpailusarjasta riippuen.

SM-noviisit, juniorit, seniorit, SM-juniorit ja SM-seniorit luistelevat sekä lyhyt- että vapaaohjelman (ohjelman kesto 2,30 min - 4,00 min). Kilpailuohjelma koostuu yksinluisteluelementeistä ja niitä yhdistävistä vapaaluisteluliikkeistä. Kilpailusäännöt (ISU & STLL) määrittävät tarkasti kussakin kilpailusarjassa ohjelmissa vaadittavat elementit. Kilpailuissa luistelijoita arvioidaan tähdin tai pistein (ISU) koulutettujen tuomarien toimesta.